Manuele therapie
Makkelijker bewegen en beter functionerende gewrichten
Onder manuele therapie wordt volgens de
definitie van de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists verstaan: “een gespecialiseerd domein binnen de fysiotherapie welk zich richt op neuromusculoskeletale aandoeningen (gebaseerd op klinisch redeneren, gebruik makend van zeer specifieke diagnostische- en behandelingstechnieken, inclusief manuele handgrepen/technieken en therapeutische oefenvormen)”.
WERKWIJZE
In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten
doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend of behandelend arts met een rapportage van de manueeltherapeut.
Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. Ook tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.
VERWIJZING
Er is geen verwijzing meer nodig voor Manuele Therapie. U kunt dus zelf een afspraak maken voor een consult bij de manueel therapeut. Als u zonder verwijzing komt, zal de manueel therapeut eerst een korte screening doen om te kijken of uw probleem op zijn terrein ligt. Voor personen tot 18 jaar zit de vergoeding voor manuele therapie in het basispakket. Voor personen boven de 18 is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
SPORTBLESSURES/ ZORG
Hoewel sporten over het algemeen gezond is, kan sport ook leiden tot diverse vormen van letsel of blessures. Een sportblessure is het gevolg van sport waarbij sport gedefinieerd is als een lichamelijke activiteit die spelend wordt uitgevoerd en waarbij aan de prestatie bijzondere waarde wordt gehecht. Per jaar lopen 1.5 miljoen mensen een blessure op dat wil zeggen 1 op de 5 sporters wordt geconfronteerd met een blessure. Ook kinderen worden geconfronteerd met blessures en dit aantal neemt toe. Voorname oorzaak voor deze stijging is het minder bewegen van kinderen waarbij de motorische vaardigheden van kinderen steeds slechter worden en kan leiden tot letsels en anderzijds de kinderen die sporten, dit veel intensiever doen en overbelasting op de loer ligt.
Bij onze praktijk kunnen zowel volwassenen als kinderen terecht voor de behandeling van sportblessures. Doordat de fysiotherapeut tegenwoordig direct toegankelijk is, is de drempel om te komen lager en kan de behandeling relatief snel beginnen, mits deze in de behandelmogelijkheid ligt van de fysiotherapeut. Samen met U wordt gekeken naar de aard van de blessure, ontstaanswijze, acuut of terugkerend. Samen kijken we wat de beste behandeling is om op een verantwoorde manier weer het sporten te kunnen hervatten. Het accent ligt in de eerste instantie dan ook op de behandeling van de klacht, daarna trainingsopbouw en terugkeer in de actieve sport.
Ten slotte speelt preventie ook een belangrijke rol, want voorkomen is altijd nog beter dan genezen!